Nya Karolinska Solna – för att reda ut begreppen

Vad innebär OPS-kontraktet för NKS? I avtalet tar SHP och Skanska ansvar för såväl, design och utformning, byggnation som drift och underhåll under 30 års tid. Ägandet för sjukhuset ligger hela tiden kvar hos SLL. SHP tar på sig en stor del av projektets risker och garanterar för att sjukhuset skall levereras på tid och med den standard som avtalats.

Läs även mer under fliken Om OPS

Har kostnaden stigit från 14,5 miljarder kronor till 22,8 miljarder kronor? Nej. Byggkontraktet som tecknades 2010 á 14,5 miljarder kronor gäller. Till detta har SLL gjort tilläggsbeställningar som t ex ny design och fyra extra våningar på en av byggnaderna, nytt tillagningskök samt apotek mm. Summan av dessa tilläggsavtal till OPS avtalet är 1,5 miljarder kronor.

Läs även mer under fliken Om NKS-projektet och kostnader för NKS

Ursprungligen publicerad här:Läs hela artikeln på Skanska.se